09-01-11

Ali feutus ( alias Ali Tuysuz) deel 1

Onze reis naar Istanbul ligt al een eindje achter ons, maar ik heb dit verhaaltje nog niet geschreven en t is er eentje om U tegen te zeggen, allee, ik vond het in elk geval reuze spannend! Misschien dat ik er nu terug aan denk omdat ik een boek aan het lezen ben over een jongen die zijn broer in Istanbul gaat zoeken, wel ooit ging ik " Ali " zoeken!

In mijn jeugdjaren reisde ik met mijn ouders naar Istanbul, het was een stad die me toen al heel erg imponeerde, ik werd op slag betoverd door zijn charme! En ik werd betoverd door de charme van ene Ali, Ali Tüysuz, een rijzige jonge man, hitzwart haar, een baard en snor en een zonnebril en in zijn handen zo bidkraal dat de moslims steeds bij zich hebben alsof het een speeltje betreft! Hij was vriendelijk en gaf ons een rondleiding in de blauwe moskee. Hij was zelfs zo vriendelijk dat hij voorstelde om ons op een tasje thee te trakteren en wij lieten ons zomaar meelokken naar zijn tapijtwinkeltje in het hoekje helemaal achter de blauwe moskee!

We zaten er op kussens die op een houten bank lagen , en Ali dronk Raki met mijn vader. Ik was 19, had eigenlijk een lief in Belgie, maar ik werd overdonderd door de mannelijkheid waarmee hij me als vrouw behandelde! Hij opende de deuren voor mij als een gentlemen, enfin, ik had thuis een "jongen " en hier werd ik door een man in de watjes gelegd!

Mijn ouders die intertijd een winkel hadden onderhandelden om tapijten aan te schaffen voor de winkel en Ali steld voor om eens mee te gaan naar de tapijtenmarkt! Daar schreef hij de getallen in het turks op een papiertje en gaf het mij, zo probeerde ik een beetje te volgen welke bedragen er daar rond ieders oren vlogen. Yuz yirmi beç, of zoiets was 125, mja ik kan best nog de meeste van de getallen. Ali loodste ons door het gewone leven in Istanbul en dat vond ik een voorrecht als toeriste om zo veel meer te zien dan de doornsee toerist! Hij nam ons mee met de boot naar het Aziatische deel van Istanbul, en kocht een roos aan een voorbijwandelende venter voor mij! Ik voelde me op en top vrouw, maar ik had een lief! Bovendien was het ook niet echt verliefdheid wat ik voelde, ik was geimponeerd omdat ik tot nu toe steeds als meisje was behandeld en niet als vrouw, er ging een nieuwe wereld voor me open!

Maar ergens was ik ook een beetje bang voor hem, hoe zeer ik ook naar hem opkeek, ik kon zijn leeftijd niet inschatten, hij zei, 24 , maar het kon evenzeer 30 tot 35 zijn.

Op een avond vroeg hij aan mijn ouders of ik mee mocht uitgaan met hem! Ik kon mijn oren niet geloven toen mijn ouders nog ja zeiden ook! Lieve hemel, ik met een Turk in een land dat ik niet ken!

Ali beloofde mijn vader me terug naar het hotel te brengen en daar zat ik dan een beetje verweesd te kijken, en Ali zag het in mijn blik en verweet me dat ik hem niet vertrouwde en ik loog dat ik dat wel deed!

Omdat ik een heel veel last van diarree en buikkrampen stelde hij voor om eens bij zijn vriend langs te gaan die dokter was. We namen een taxi en stapten uit in een donkere steeg! Mijn hart bonkte in mijn keel van angst ! Het trappenhuis was kil en donker en toen we boven aankwamen belde Ali aan, maar er bleek niemand thuis te zijn! Ik schrikte me een aap toen hij me lakoniek vertelde dat hij een sleutel had! Ik rukte zijn hand los en vluchtte naar beneden!

Hij kwam met gewone tred naar beneden en zijn luide lach weerklonk in het schrille trappenhuis! "Oh dear Christa , it's only a cold joke"!

"But i don't like your cold jokes" was mijn antwoord en ik was serieus gepikeerd . Opnieuw kreeg ik een tirade dat wij buitenlanders de turken niet vertrouwen en opnieuw stond ik te liegen dat ik zwart zag, want uiteraard was ik bang en spookten de wildste verhalen door mijn hoofd! Straks werd ik hier nog verkocht als blanke slavin, al een geluk dat ik niet blond was!

Istanbul bye night was prachtig en we stonden bovenaan de galatatower naar de sterren te kijken! Hij stond erop mij bij de hand te houden , omdat , naar zijn zeggen anders zijn volk zou denken dat hij toeristes achtervolgd, en dus gaf ik maar toe omdat ik niet nog eens in de clinch wou gaan, een hand geven was toch geen overspel!

We kwamen in een nachtclub een discotheek maar ik ben nooit geen danser geweest en zei dat ik het liefst gewoon iets dronk en een beetje genoot van het rode interieur en te kijken naar de paartjes op de dansvloer, want alleen kwam je er hier niet in zei Ali!

Toen hij me vroeg waar ik nog heen wou zei ik vastberaden naar het hotel! Eerlijk gezegd dat ik daar dan op dat moment geen enkel minuut eraan dacht dat hij dat als een "hint " zou kunnen zien dat ik met hem in de koffer wou duiken!

Nee, ik wou op veilig terrein zijn, waar ik me kon orienteren , waar mijn ouders waren ,zodanig dat ik straks weer veilig "alleen " in mijn bedje van mijn eenpersoonskamertje lag!

Ik zei hem dat ik nog nooit op het dakterras van ons hotel iets was gaan drinken en dat ik dat wel eens met hem wou doen, dus taxi , richting Etap hotel in de nieuwstad over de Galatabridge!

Ik dronk een biertje met hem en genoot van het uitzicht maar genoot nog meer van het veilige gevoel in het hotel te zijn, nu kon er me niets meer gebeuren! Ik begon stilaan wat te geeuwen en te gapen en bedacht dat dit de goeie manier was om duidelijk te maken dat ik maar eens naar bed wou!

Hij wou me begeleiden tot mijn kamer en ik loog dat ik bij mijn ouders sliep! Aan de deur van de kamer gaf hij een slaapwel kus en stak zijn voet vakkundig tussen de deur, die ik er al even vakkundig van tussen schopte, en de deur met een snelle goodnight met een fikse duw dichtklapte! Ik bleef nog effe met mijn rug tegen de deur in het donker staan tot ik de liftdeur hoorde open en terug dicht gaan! Oef, de kust was vrij, nu pas drong het tot me door dat ik eigenlijk een heel gevaarlijk spel had gespeeld door naar het hotel te willen komen! Maar ik was hem lekker te slim afgeweest! Ik had er totaal geen zin in het bed te delen met een Turk die dan wel charmant was, maar die ik eigenlijk nog van haar nog pluimen kende! Zoiets lag niet in mijn aard en bovendien had ik een relatie, en op dat vlak was ik wel zo trouw als een hondje!

S morgens rinkelde de telefoon! "Good morning Christa, you lied again to me" oeps, hij had naar de receptie gebeld en daar hadden ze verteld dat ik niet op de kamer met mijn ouders sliep! Ik wist niet goed hoe ik me uit slag moest trekken en stamelde wat flauwe excuses!

Hij had me zijn gouden ring gegeven als teken dat hij me wel vertrouwde en die moest ik dan maar s anderdaags teruggeven, rare mannen die geile turken!

HIj kwam me halen met de taxi om me naar de locatie te brengen waar de film gedraaid werd indertijd, "the orient express" Het was een gevangenis die niet meer in gebruik was ondertussen en die je als toerist kon bezoeken! Ik had de film gezien en wou heel graag die plek bezoeken!

Toen we eraan kwamen bleek het helaas gesloten op zondag en Ali trakteerde me op een heus ontbijt hoewel ik er al een had gekregen in het hotel! Galant als hij was vroeg hij wat de dame wou en ik zei dat het me niet uit maakte omdat ik toch niet wist wat lekker was en wat niet! Hij kwam daar aandraven met een bord vol zeemzoet gebak. Ik heb mijn best gedaan om hem niet te ontgoochelen maar ben er niet in geslaagd alles netjes op te eten!

Het afscheid was nabij, hij steunde erop het met mijn lief uit te maken en voor hem te kiezen, hij zou mijn vlucht naar ginds betalen, bla bla bla hij kon het in elk geval heel overtuigend brengen!

Okee, het was tof geweest, ik had van de aandacht , de presentjes , de bloemen genoten maar geen haar op mijn kop die eraan dacht werk te maken van een vaste relatie! Enfin, HIj zei wel honderd keer, Lutfen lutfen seni sevjorum, wat zoveel betekede als aub aub , ik zie je graag! Maar ikke naar huis, bye bye Ali!

Een paar maanden later heb ik het wel uitgemaakt met mijn lief, niet om Ali achterna te reizen , maar toch was mijn toenmalige belgische frank gevallen dat de manier waarop hij me behandelde eigenlijk niet echt de manier was , die ik wou! Ik had aan de lijve ondervonden dat het allemaal anders kon en zo mooi kon zijn, maar ik bleef wel in ons Belgische kikkerlandje!

( morgen deel twee, Ali feutus anno 2010)

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.