11-09-11

Over Sex en Fibro

 

Over sex wordt nogal wat afgeleuterd, er worden vooral grapjes over gemaakt, maar er kan ook in bittere ernst over gepraat worden en dat zal ik hier nu eens doen si!

Volgende week heb ik als contactpersoon van de vlaamse liga voor fibromyalgiepatienten, een voordracht georganiseerd met als titel, “fibromyalgie in je relatie”. Omdat ik weet dat heel wat fibropatienten hier mee zitten en het niet zomaar een onderwerp is dat je zo maar eens tussen pot en pint kunt behandelen, heb ik gekozen om dat niet in een maandelijkse vergadering te doen, maar er een voordracht over te geven. Ik wil dit ernstige onderwerp niet overslaan, doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Er zijn wel degelijk “ vuiltjes aan de lucht “ op dat vlak.

Veel mensen kunnen er met hun partner niet over praten, kampen met schuldgevoelens , voelen zich minder vrouw of man en missen gewoon de intimiteit waar ze vroeger van genoten. Goeie sex is de barometer van een goeie relatie. Draai het of keer het  zoals je wil, maar t is heel belangrijk dat er op dat vlak op zijn minst wederzijds begrip is. Voor mezelf leer ik er mee leven, ik weet heus wel hoe energiek ik vroeger op dat vlak was en hoe het nu is. Maar ik praat erover met mijn partner, ik vertel hem hoe ik me voel, wat ik wens, wat mijn angsten zijn en we maken er tijd voor en dat lukt met wat hulpmiddeltjes, een kussen hier , een kussen daar, een beetje bla bla en dan ….juist ja.

Ik heb al huwelijken weten stranden op onevenwicht op sexueel gebied, en ik durf bekennen dat die angst me er doet voor zorgen om het bespreekbaar blijft en dat ik mensen wil helpen die het op dat vlak moeilijk hebben. Ik wil er niet omheen lopen.

Ik ben met een sexuologe gaan spreken die de voordracht gaat doen en ze heeft een heel duidelijke en leerrijke pps gemaakt, het begin van de voordracht. Nadien kunnen mensen nog anoniem vragen in een bus stoppen die na de pauze behandeld zullen worden. Ik hoop nu alleen nog dat de mensen hun schroom overwinnen om op zijn minst eens te komen luisteren. Ik zou het heel erg vinden moesten er slechts 6 personen aanwezig zijn, maar soit dan zal het voor die zes mensen misschien een heel verschil uitmaken van eens te komen luisteren.

Wie daar nog vragen over heeft en het liever hier niet neerploft op die openbare blog mag me hieromtrent altijd mailen op volgend emailadres: christavanhecke@skynet.be

Voor de geïnteresseerden geef ik datum en adres eens door

Zaterdag 17 september 14h30 ( deuren open om 14 h) er is een cafetaria waar je vooraf en tijdens de pauze terecht kan voor een drankje

LOKAAL DIENSTENCENTRUM TER DEEVE

BONESTRAAT 24

8760 MEULEBEKE

 

 

 

01:23 Gepost door fibromindy in Algemeen, stomme fibro | Permalink | Commentaren (3) | Tags: sex, fibro, sexuologe |  Facebook

Commentaren

Hallo Christa,

Leuk dat je een bericht achter hebt gelaten op mijn blog, ik heb meteen de vrijheid genomen om hier eventjes te komen kijken.
Natuurlijk dan ook eventjes niet zonder een berichtje achter te laten, de wederkerigheid van berichtvoering :-))
Het toeval wil dat m'n huidige vriendin ook Fibro heeft dus wat schetste mijn verbazing toen ik je artikel las???
Juist ja, dat er een artikel over Fibro stond, ik zal hier dus nog wel vaker eea komen lezen.
Voor nu met een vriendelijke groet wens ik je een fijne zondag toe,

Ton

Gepost door: ton | 11-09-11

Reageren op dit commentaar

Ik vind het heel goed om zoiets bespreekbaar te maken :). Zelf weet ik maar al te goed hoe het is als het seksuele aspect van de relatie niet loopt zoals het 'zou moeten'. Bij mij komt dit wel door een heel andere voorgeschiedenis. Het is heel belangrijk dat koppels open met elkaar kunnen praten en begrip voor elkaar kunnen tonen.

Samen met een zo'n situatie omgaan kan de band zelfs nog versterken.

Gepost door: justm3 | 11-09-11

Reageren op dit commentaar

Dag Christa!

Hier heb ik ook veel problemen mee en ze zijn steeds erger geworden zo erg dat ik een schrik heb opgelopen op vakantie en van toen geen intimiteit meer aandurf! Zelfs niet meer wil of wens. Mijn partner zeurt er wel over dat hij word verwaarloosd, hijzelf heeft zelf een zware operatie ondergaan aan prostaatkanker en ze hebben één van de zenuwbanen niet moeten doorsnijden daarom heeft hij nog erecties, niet meer zoals vroeger zegt hij maar het lukt hem soms toch! Het één brengt het ander mee en de manier waarop je met respect behandelt word heeft er ook mee te maken en zo blijft de cirkel rond draaien!
Ik wou dat het anders kon maar zie niet hoe!

Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 13-09-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.