16-09-11

Over bendig zijn!

Duizend keer heb ik het als kind gehoord , dat we "bendig" moesten zijn. Voor wie dat woordje niet kent, het betekend zuinig. Toen mijn moeder zei dat ik al mijn vlees moest opeten omdat de kindjes in Afrika geen eten hadden zei ik steevast dat ik dan maar liever in een hutje in Afrika zou wonen. Mijn moeder spaarde ook overal bonnetjes voor, van grootmoeders koffie kon ze sparen voor sinterklaasspeelgoed, zo kregen we meestal niet iets wat we vroegen maar iets wat ze bij bruynooghes koffie hadden. Ik heb nooit een plassende pop gekregen die ik jaar op jaar vroeg. Ik krijg dan het antwoord dat ik zelf de plassende pop was, en dat was idd het geval, ik was een "beddepisser " tot ik in het vijfde leerjaar zat. Vreselijk was dat! Ik moest eens mee op chirokamp omdat ze dachten dat ik het dan wel zou afleren! Ik werd er alleen maar ferm door vernederd en als een vuilak bestempeld, het was een heuse nachtmerrie, maar soit, we waren bezig over dat "bendig " zijn!

Dan waren er nog de kroostrijke gezinszegeltjes, de fordpunten en de valoisjes. Na het boodschappen doen moest daar het wisselgeld liggen en de zegeltjes. Ik ben nog terug gevlogen naar de winkel om met een rood hoofd te gaan vragen naar de zegeltjes die ik niet gekregen had, vreselijke afgang was dat! Daar stond ik met mijn konijnetandjes en sproeten bijna in mijn broek te doen omdat ik naar de zegeltjes moest vragen! Aja artispunten en soubrypunten die waren er ook nog en elk om buurt mochten we dan een artisboek kiezen.

Met de aluminum afsluitingen van yoghurtpotjes hebben we onze collectie jommekesboeken bijeengespaard. Ja onze ouders wilden ons duidelijk " doen sparen" .

Mijn vader kocht ooit eens een reep chocolade op café en elke week mochten wij toezien hoe hij een stukje van je jacqueschocolade opat voor onze neus, met de mededeling, "zie je wel dat ik kan sparen" jullie moeten dat ook leren. Ik moet nu wel zeggen dat ik na de vierde week niet meer jaloers was van zijn reep chocolade want die zag er niet meer uit!

Maar omdat mijn invalideloontje niet voldoende is om de maand door te komen en mijn spaarboek danig aan het minderen is, moeten we hier ook bezuinigen en dus moet ik "bendig " worden.

En zo heb ik gisteren al de promotiebonnetjes van het vleeshuis waar ik af en toe naartoe rijd om een hele hoop in te kopen om in de diepvries te proppen. En met een rode kop vol schaamte haalde ik mijn bonnetjes boven en keek maar niet rondom mij om te zien of de andere mensen me raar aanstaarden. Ik stond daar maar vriendelijk voor mij uit te staren met een smile van hier tot in Tokio en haaste me naar de kassa met mijn buit!

Eens thuis gekomen alles netjes ingepakt per pakjes van 2, 4 of 5 pers, naargelang wie van de kids thuis is. En zo heb ik weer een voorraadje aangelegd. Maar kip en biefstuk en zo koop ik wel vers hoor, het is nu niet zo dat we nu vlees uit de diepvries zullen eten tot alles weer op is en er terug nieuwe bonnetjes zullen zijn.

Papa , daar hoog in de hemel, zie je nu dat je dochter ook "bendig" kan zijn !

16:44 Gepost door fibromindy in gekke kronkels | Permalink | Commentaren (12) | Tags: bendig, zuinig, vleesbonnetjes, zegeltjes |  Facebook

Commentaren

Ja meid, ik ken ze ook allemaal die zegeltjes!
Ik heb zelf nog artis-historia punten gespaard en boeken verzameld!
En nu moet ik dus opnieuw héél bendig zijn, maar gezien de "vaste" onkosten, moet ik dringend op zoek naar een job met grotere verdiensten, want nu is het echt vechten tegen de bierkaai!
Lieve meid, laten we samen dus maar even gezellig verder bendig zijn!
Knuffel,
Muisje

Gepost door: Muisje | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

Zullen we doen muisje!

Gepost door: christa | 16-09-11

oja, ik ken ook nog van die zegeltjes, soubry en valois (ik 'mocht' die dan in het boekje plakken) enzo
maar de jommekesboeken werden wel gewoon gekocht
een plassende pop bestond dat al in onze tijd, k weet niet, maar k heb dat ook nooit gehad
wij waren ook redelijk bendig, barbiekleedjes maakte mijn mama, en mijn pa heeft nog eens een salon gemaakt voor de barbies en zelf zorgde ik voor bedjes met lege sigarekistjes van pepé en hun lakentjes waren dan zakdoekjes
en nu ben ik ook bendig, ik ga dikwijls iets mee-eten bij mijn ouders, hihi, zo kan ik sparen om een terrasje te trakteren aan mijn ouders :-)

Gepost door: fotorantje | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

Haha, ik lekte graag aan die zegeltjes, maar nog liever aan postzegels. En ja An, een plassende pop bestond wel degelijk, je goot het water langs de ene kant in , en het liep uit de andere kant, makkelijk toch. Wenende poppen en lopende poppen bestonden toen ook al.

Gepost door: christa | 16-09-11

Mijn moeder was niet bendig, maar bijna gierig. Nu ja, met 5 kinderen kon je niets anders. Het is op anderhalve generatie volgens mij té snel veranderd. Ik denk dat al lang, en nu geven de feiten mij gelijk. Niet verder springen dan uwe stok lang is, maar de landen overal ter wereld springen veeeeeeel verder. Zo ver dat ze hun schulden niet meer kunnen afbetalen.
En een terrasje of een ijsje op een uitstap ? "We hebben thuis ook drinken, ge kunt sebiet drinken als we thuis zijn".

Gepost door: Geert | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

Als we al eens mee waren op café tijdens de kermis, mochten we met vier 2 drankjes hebben, er was steevast ruzie omdat de één meer dronk dan den ander! Mja mijn moeder had als kind de oorlog meegemaakt. En ik moest kleren dragen zie zij maakte, uit stof die enorm jeukte, ik kan echt niet tegen die stof, zo vreselijk, ik poest maar een onderhemd dragen onder dat rosse kleed en een kousebroek aan doen bij dezelfde rosse broek want ze had nog stof over.

Gepost door: christa | 16-09-11

Enkele van die zegeltjes ken ik ook: artis en valois. Ik denk dat we met die van artis niet verder geraakt zijn dan twee natuurboeken, zo bendig waren mijn ouders dus niet :-) Als ik mij niet vergis kregen we die valoiszegeltjes bij de beenhouwer. Maar wat we daarvoor in ruil kregen, dat weet ik niet meer.
Soms neem ik ook bonnetjes mee als ik boodschappen doe en nog niet één keer heb ik mij daarvoor geschaamd. Christa toch, daar dienen bonnetjes voor, om ze af te geven in de winkel. Geloof me, jij zal niet de enige zijn die daar mee afkomt. Tegenwoordig is een cent een cent, iedereen spaart uit wat hij kan.

Gepost door: bea | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

Heb voor de eerste keer het woord 'bendig' gehoord :-)
Ik denk dat vroeger iedereen een beetje aan de spaarzame kant was -navenant de hoeveelheid kinderen die je had- en al degenen die ik er nog van ken zijn zeer goed terechtgekomen, dankzij de spaarzaamheid van hun ouders en net zoals Geert het zegt en ik het met mijn eigen woorden zeg: Men springt nu véél te ver en veel te hoog en hun schuldenberg vergroot met de dag...spaarzaamheid kent men niet meer.

groetjes

Gepost door: maike | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

hehe :)

Zelf gebruik ik ook bonnekes als dat is voor iets wat ik zowiezo nodig heb. In België gebruiken heel veel mensen bonnekes, veel meer dan in andere landen. Ik denk dat zoveel mensen hier in belgië bonnekes gebruiken dat ge u daar echt niet voor moet schamen :D

Gepost door: justm3 | 16-09-11

Reageren op dit commentaar

Het woord bendig kende ik niet, maar ik weet nu dat wij vroeger thuis dan zeker bendig waren. Dat van die zegeltjes weet ik ook nog allemaal en voor de omslagen van de chocolade Jacques (ik weet niet meer hoeveel je er juist moest sparen)kreeg je zo een metalen doos vol met pralines. Mijn schoonmoeder die waarschijnlijk veel chocolade snoepte had zo veel van die dozen. Die dozen worden nu nog gebruikt door dochters en kleinkinderen voor o.a. kleurpotloden enz in op te bergen. ALs er nu bonnetjes zijn van dingen die ik kan gebruiken dan doe ik dat, maar ik koop geen zaken alleen omdat er een bonnetje van is. Lieve groetjes van mij

Gepost door: paulientje | 17-09-11

Reageren op dit commentaar

Hoi,

'bendig' kende ik niet, maar de zegeltjes wel hoor. Zelf heb ik ze ook nog gespaard. Promotiebonnen gebruik ik ook regelmatig. Als t producten zijn die je nodig hebt, waarom zou je je daarvoor moeten schamen? Ze worden toch gemaakt om in te ruilen, hé!

Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 18-09-11

Reageren op dit commentaar

Dat zuinig zijn, dat kenden ze bij ons thuis ook hoor. Artisboeken vulden onze kasten, en wekelijks werden zorgvuldig de juiste bonnetjes voor de Colruyt geselecteerd. Ik vries ook vaak vlees in maar dan puur uit gemakzucht, al is't vers natuurlijk lekkerder maar da's met alles zo he. Schaam je zeker niet als je promotiebonnen gebruikt; waarom worden ze anders uitgegeven?!

Gepost door: LJ | 21-09-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.