08-10-11

kleine Chrissebie

Hoe erg het met mijn concentratie en geheugen gesteld is heden ten dage, toch weet ik nog heel veel details uit mijn jeugd en denk daar vaak es melancholisch aan terug.

Ik was geen haantje de voorste in de klas. Ik had sproeten, konijnetanden waarvoor ik later een beugel kreeg, droeg steunzolen , had een bril die de kleinere versie was van de non vooraan in de klas.

Ik stond steeds vol blauwe plekken omdat ik hyperkineetje waarvan iedereen gewoon dacht en zei dat ik een "heel doendig kind" was en dat je duidelijk zag dat ik tussen drie jongens grootgebracht werd. Ik werd dus ook enorm veel gestraft , was onhandig en als er iets gebroken was, was het steevast mijn fout. Het kwam zelf zo erg dat ik altijd zei dat het van mij was, ik was het toch gewoon om de schuld te krijgen.

Nu ja, t is niet de bedoeling om zielig te gaan doen, k wou het eigenlijk hebben over de "doodgewone chocotablet"

Indertijd konden we inschrijven om dagelijks melk en later chocomelk te krijgen op school.

In de kleuterklas kreeg ik nog melk en de juf zette die bakken tegenaan de kolenkachel en dan was onze melk in de winter heerlijk lauw en die smaakte echt nog naar lekkere romige melk.

Heden te dagen zou dat allemaal niet meer kunnen met die http-wetten en richtlijnen!

Eéns ik in het lager onderwijs zat vond mijn moeder het niet meer nodig en toen was het ineens 20 frank per week voor de choco en ik kreeg er geen.

Mja ik was stiekem jaloers op de klasgenootjes die wel chocomelk kregen.

Toen kwam er iets nieuws op de markt! De "chocotablet boordevol vitaminen' en dan kostte maar 5 fr per week. En na lang zeuren en aan mijn moeder smeken om die vitaminen. Ik herinner me nog de repliek die ik voerde !

Mama, als je mij die chocotabletten laat eten voor 5 frank dan zal je er uiteindelijk profijt aan doen, want kijk mama, ik zal niet meer ziek zijn en dan moeten we niet meer naar de dokter  en dan moet je geen medicamenten niet meer kopen en dan ga je ook niet zenuwachtig meer zijn omdat ik weer al ziek ben en het zal je op de lange duur veel winst doen hoor!

En het was wel gelukt zeker! De maandag erop was ik fier met mijn 5 frankstuk dat ik ook eens bij de juf kon om te betalen en ik was fier ook in het rijtje te mogen gaan staan tussen de chocomelken en de andere chocotablet vreters. En toen moest ik eigenlijk concluderen dat die dingen niet echt lekker smaken, maar dat zou ik thuis niet vertellen, t was voor t goede doel nietwaar!

Commentaren

NEE! zou ik ook niet gedaan heb je het eindelijk voor elkaar en dan is het eigenlijk niet lekker.. kocht je stiekem niets anders?

Groets Wil/zizy

Gepost door: Wil/zizy | 08-10-11

Reageren op dit commentaar

O neen, heb ik één keer gedaan en t is me duur te staan gekomen. Ik kocht
5 fr snoep en omdat zij wist dat we alleen op zondag geld kregen, heeft ze het mijn moeder verteld. Dan is er nogal wat gezwaaid.

Gepost door: christa | 08-10-11

hahaha, kinderen halen nogal eens kuren uit. Mijn rijlesgever vertelde een verhaal van vroeger. Hij is in een klein dorp opgegroeid waar iedereen alles wist. Hij was met een vriendje geld gaan inzamelen zogezegd voor het goede doel (hij was toen 7 jaar ofzo) maar van dat geld waren ze heel veel snoep gaan kopen. Die snoepverkoopster viel het op dat ze zoveel snoep in één keer kochten en zo is het toen uitgekomen :D

Gepost door: justm3 | 08-10-11

Reageren op dit commentaar

Was het een koetjesreep?

Gepost door: Bientje | 08-10-11

Reageren op dit commentaar

Neen Bien, het was een grote plastieken pot met allemaal ronde tabletten in, van zo'n 2 cm doorsnede, het smaakte een beetje naar ovomaltine, maar nadien had je er ontzettend veel dorst van!
Maar de koetjesreep ken ik ook nog zenne, ik vond die superlekker, en t koste ook een frank hé!

Gepost door: christa | 09-10-11

Was ik ook al aan het denken Bientje, maar was dat er toen al?
Mij staat de melk nog voor de geest...in de kleuterklas en na de kleuterklas niks meer.
Vroeger stiekem iets kopen heb ik ook eens een keertje gedaan, maar daar voelde ik me blijkbaar slecht door en dacht ik in de hel terecht te komen :-)

groetjes

Gepost door: maike | 09-10-11

Reageren op dit commentaar

Ik was ook zo'n schijter Maike!
Ik wou ook zo graag naar de hemel, haha!

Gepost door: christa | 09-10-11

De schoolmelk herinner ik mij ook nog. Bij ons was dat niet in flesjes maar in driehoekige brikjes die we dan op de speelplaats kapotstampten tot ergernis van de nonnen :-)
Toch zielig dat iedereen choco of melk kreeg en jij niet, arme kleine Chrissebieke :-( En dan had je ook nog de pech dat je chocoreep slechter smaakte dan hij eruitzag, van tegenslag gesproken.

Gepost door: bea | 09-10-11

Reageren op dit commentaar

Haha Bea, mja ik kreeg ook nooit mooie rollen op de schoolfeesten en zo, de rijken kregen altijd een voetje voor, ik was dan ook nog niet het knapste meisje van de klas. Maar thuis bakte mijn moeder wel veel en maakte ze pudding en zo, op dat vlak konden we dan niet klagen.
liefs

Gepost door: christa | 09-10-11

Ollie dronk graag de AA melk op school ... een speciale smaak en in de winter nog lekker koud ook ! Later drok ik nog veel AA melk , maar dat is nu gedaan , geen AAmelk meer , jammer !

Gepost door: ollie | 13-10-11

Reageren op dit commentaar

Ik heb die melkbakken ook nog weten staan in de kleuterklas (begin jaren70 ) maar dan tegen de centrale verwarming, de tijd van kachels heb ik niet meer meegemaakt, bye the way is het HACCP wetgeving HHTP is gewoon internet.

Gepost door: loebrabas | 13-10-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.