04-01-12

De portmonnee van Fibromindy

Veel blogs hebben het momenteel over stoppen met shoppen en terug gaan minimaliseren. Overbodig gerief weg doen, stoppen met rommel verzamelen.

Het is een feit dat er veel te veel in de winkels, hangt , staat of ligt. En ik me soms afvraag of dat nog allemaal weg raakt!

Nu heb ik zelf nog een winkel gehad met allerhande prullaria, stuk voor stuk dingen die een mens niet nodig had om comfortabel te kunnen leven.Elfjes en trollen, boeddha's houtsnijwerk, wierook, teddyberen, porceleinen poppen, beschilderde struisvogeleieren en weet ik veel wat nog allemaal!

En dan was het al een trent dat er van langs om minder zoiets werd gekocht om cadeau te doen. Meer en meer begonnen mensen elkaar "functionele " dingen cadeau te doen. En toen de verkoop afnam en dat ik het sop in de bonen niet meer verdiende, ben ik gestopt met die winkel. Met de uitverkoop raakte alles betaalde en stopte die nul-operatie. Nul spaargeld maar wel 5 jaar gegeten, gedronken, uitstapjes gemaakt, elk jaar een reis. Goed geleefd dus.

Toen ik daarna ging werken, kwam  ik mooi toe om elke maand minstens een paar honderd euro aan de kant te zetten.

Want zoals we het hier in West-vlaanderen zeggen,  ik ben een "bendig wijf". Ik mag dan wel makkelijk 1000 euro uitgeven aan een reis. Ik ben nooit geen modebewuste dame geweest. Ik had nood aan een paar makkellijke schoenen, kledij waar mee gewerkt kon worden. Maar ik hoef daar geen hopen van te hebben. Als  ik koop dan koop ik vrij bewust, koop zelden impulsief.

Nu met mijn invaliditeitsuitkering is het zeker heel moeilijk  om rond te komen. Ik heb ook ontzettend veel medische kosten. En ik mag de hemel danken op blote knieën dat ik geen nood heb aan een hele kast make-up, 50 paar schoenen, drie winterjassen, ( ene is genoeg).

Dingen doen heb ik trouwens altijd belangrijk gevonden dan dingen hebben. Ik ga liever eens naar de sauna, of op restaurant . En uiteraard doet dat nu wel pijn dat we op dat vlak ook erg besparen en dat beperken tot de speciale gelegenheden.

Gelukkig ben ik "niet ongelukkig "in de situatie, want dat zou pas erg zijn!

Het enige waar ik me grote zorgen over maak, is de vraag of ik het financieel en lichamelijk wel zal aankunnen om elk jaar mijn zoon te gaan bezoeken. Veel andere reisjes zullen moeten wijken voor een weekje moeder -zoon.

Vandaar dat mijn mannetje en ik overeen zijn gekomen dat  hij niet elk  jaar zal meegaan . Uiteindelijk is het zijn zoon niet en dat maakt het gemis voor hem een stuk makkellijker . Maar een moeder die haar kinderen moet missen, wie moeder is zal ze me wel snappen.

Maar ik moet niet sparen voor een appartement aan zee of een sjieke bolide om mee te pronken, k ben al blij dat mijn peugeotje 206 nog goed rijdt en dat ik er nog geen ongeluk mee heb mee  tegen gekomen.

Maar ik geniet wel van het windowshoppen, ik kijk en ervaar graag. Ik kan me heel erg vergapen aan juwelen, en andere mooie dingen, maar ik hoef het niet perse te hebben!

Wat ik wel niet wil missen is  mijn laptop, dat is mijn verbinding met de wereld, de verbinding tussen mij en de kinderen. En nondeju, ik wil wel blijven bloggen hoor!

 

Commentaren

Een vrouw naar mijn hart! Mooi verwoord! En ja, dat bloggen, zolang je je er goed bij voelt zeker doen zou ik zeggen! ;-)

Gepost door: Bientje | 04-01-12

Reageren op dit commentaar

Klinkt als mij... liever een kleine kleerkast en 4 keer op restaurant dan veel kleren en niet op restaurant. Ik kan echt superveel geld uitgeven aan reizen, sauna, restaurantbezoekjes enzo. Maar dat is echt quality time voor ons als koppel. Heerlijk!

Gepost door: Alice | 04-01-12

Reageren op dit commentaar

k stelde mij ook nog die vraag vandaag
geraakt dat echt allemaal verkocht, en niet alleen van kledij, maar zie de supermarkten boordevol, kweet niet hoeveel soorten in afwasprodukten e.d.
en wat doen ze met de overschot
ik hoop dat ze de dingen die niet verkocht geraken aan armenhuizen geven
ik denk dat we nog van die generatie zijn hé dat er gespaard moet worden, hier is dat ook zo
niks op overschot kopen en zolang mogelijk verder doen met wat je hebt
maar k heb hetzelfde als jij wat de pc betreft, liever een boterham minder dan geen pc meer, zelfs liever geen tv, want hoe moet ik anders met iedereen afspreken ;-)

Gepost door: fotorantje | 04-01-12

Reageren op dit commentaar

Da's wel de juiste ingesteldheid, jij hebt het minimaxisme al vanzelf helemaal onder de knie: enkel datgene kopen wat je nodig hebt! Ik ben het zo gewend te kopen zonder na te denken, da's echt een knop die moet worden omgedraaid.
En Christa wat is triëren of zoiets??

Gepost door: LJ | 05-01-12

Reageren op dit commentaar

triëren is rangschikken, zoals, alles bekijken en zeggen, dat is voorvuilbak, dat is om te houden. Ik vind het nederlandstalige woord niet. Moeilijk op woorden komen is iets typisch voor fibrootjes. Het werkt ook ferm op de concentratie, en dat vind ik nog het ergste geloof ik!
groetjes

Gepost door: christa | 05-01-12

Ik zou ook niet weten wat het Nederlandse woord is!!! Triëren dan maar, het staat in mijn woordenboek nu ;-)

Gepost door: LJ | 05-01-12

Reageren op dit commentaar

Wij zijn ook zo, geen tierlantijntjes. alles zo strak mogelijk, Ik vind vaak dat we te veel uitgeven aan onze gastronomische, culinaire verwennerijen. Zowel ik als mijn vrouw zijn daar schuldig aan. Maar langs de andere kant, je mag toch iets hebben. Wij vinden dat gewoon plezant om voor vrienden te koken, een goed flesje te drinken, In de zomer de BBQ in de tuin met alles op en aan. Maar ach, wij kennen er die een poepsjieke villa hebben met 3000 meter grond, maar ocharme amper een pot choco kunnen kopen. Onder de zelfstandigen hier in de gemeente is mijn vrouw één van de meest bescheiden. Ons huis is van 1965, totaal gerenoveerd en een stuk aangebouwd. Niet sjiek, niet speciaal, maar onze thuis. Het is ruim, energie zuinig, rustig gelegen, en de tuin is meer dan groot genoeg. Wat wil je nog meer. Wij kennen er genoeg met een baksteen in hun maag, groot groter grootst. En geen cent meer over om fatsoenlijk van te leven. Tevreden zijn met wat je hebt en er van genieten is een mooie gave die te weinig mensen in het vaandel dragen. velen denken dat materialisme hun in een status van geluk kan brengen. Om terug te komen op die sjieke villa, heel mooi, maar er is geen warmte. Hier wel, laat het dan allemaal wat kleiner en vernieuwer weest zijn.

Gepost door: loebrabas | 06-01-12

Reageren op dit commentaar

Dag Christa!

Zoals jij het daar geschreven hebt zo vind ik het ook!
Ik hoef geen 5o paar schoenen als ik al een paar voor de winter en de zomer heb dan ben ik al te vreden en reisjes dat hebben we nooit gedaan en toen ik ben moeten stoppen met werken is het vanzelfs gestopt om dingen te kopen die toch echt niet nodig waren!
Elke cent die we verdiende ging naar de verwarming en naar ons huisje dat nu afbetaald is en daar ben ik al blij om dat we geen huur meer moeten betalen dat is een grote kost minder en ik ben ook blij dat ik kan eten wat ikl wil, mijn rekeningen betalen die moeten betaald zijn en een dak boven mijn hoofd heb en warm meer moet ik niet hebben, ja dat het binnen wat naar mijn goesting is wantt we leven veel tussen onze vier muren en daar wil ik het dan toch knus en warm hebben! JIJ niet soms?

Ik wens je een fijne weekend en geniet van elke dag dat we kunnen ....
lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 07-01-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.