14-06-12

Jommeke

Ik kom net van de kiné, en als je al meer dan een jaar naar dezelfde praktijk gaat heb je alle voorradige roddelboekskes en de reisboekskes uitgelezen en grijp je op den duur naar de stripverhalen.

En zo zat ik vandaag Jommeke te lezen. Er kwam daar een hoop jeugsentiment bij te pas en ik herinnerde me terug het gevoel dat ik vroeger had, als ik jommeke las.

Ik was jaloers op de avonturen die Jommeke beleefde, de reizen in de glazen bol of in de vliegende ton en ja ik was zelfs graag in die kaasbol gereisd op zoek naar de gevangen prinses  in één of ander oerwoud. Vooral van het "hemelhuisje" was ik jaloers dat ze zomaar een "echte " baby vonden en die in het tuinhuisje groot brachten. In mijn hoofd rezen er dan ook plannen om van ons tuinhuis een hemelhuisje te maken.En met een groepje uit onze buurt speelden we dan "jommekesboekskes " na.

Maar anno 2012 merk ik toch dat ik nu een heel andere kijk heb op de verhalen en het allemaal nogal voorspelbaar vind, maar wat wil je,, ik ben nu een kind van bijna 51!

En ik moest het lachen onderdrukken toen ik merkte dat er ook veel taalgebruik ondertussen een andere dimmensie gekregen heeft!

Zo stond er tot twee keer toe in "De gekke wekker" dat jommeke tegen Filiberke zei, " we gaan eens kijken of Proffessor Gobelijn al klaargekomen is! Zo zie je maar dat in de jaren 60-70 klaarkomen een dagelijkse bezigheid was en niet iets dat heden ten dage alleen maar aan sex gelinkt wordt.

Ook merk ik nu voor het eerst welke onverantwoorde ouders Jommeke eindelijk heeft ,want hij vertrekt steeds op avontuur en ik kan me geen enkel verhaal herinneren waar Jommeke naar school moest! Uiteraard dat ik vroeger gerust in zijn plaats wou zijn.

Ook de onnozele Theofiel die in de gekke wekker , probeerde de slaap te vatten in een oude kinderwagen met pisdoek en tutter , kortom alles erop en eraan om zich als volwassen vent goe belachtelijk te maken.

Vroeger vond ik Theofiel hilarisch grappig, ik wou ook wel zo'n vader met zoveel fantasie en zo veel begrip om telkens weer op avontuur te mogen.

Neen, mijn eigen vader was veel strenger had geen gevoel voor avontuur en ik kreeg steevast van de zweep als ik nog maar eens thuiskwam, met nieuwe schoenen kapot , mijn witte lange kousen mollekeszwart . Daar ging de leute die ik had beleefd in het spelen van Jommekesavonturen.................. 

Commentaren

hihi, ja Jommeke heb ik ook verslonden
ik dacht toen ook moet die nu nooit naar school

Gepost door: fotorantje | 14-06-12

Reageren op dit commentaar

En toen konden we nog ravotten. Maar o wee als je met gescheurde kleren thuis kwam. Vuil dat was niet erg dat kon gewassen worden.

Gepost door: emmy | 14-06-12

Reageren op dit commentaar

Jommeke ik heb ze allemaal bijgehouden, die bruin witte op dat kringloop papier. Die eerste waren hilarisch, de jacht op een voetbal, purperen pillen, de plastieken walvis enz. Onze Metal heeft ze dan stelselmatig bijgekocht, waar ik gestopt was, tot ongeveer 2008. Eens ze in het middelbaar zat is ze gestopt met die Jommekes boekjes, af en toe haal ik er nog wel eens enkele uit de kast, net zoals Suske en Wiske, die hebben we ook nog met stapels.

Gepost door: loebrabas | 14-06-12

Reageren op dit commentaar

Hahahahahahahaha, ik las dat vroeger ook heel graag, maar nu ben ik overgstapt op Kiekeboe, die humor is geweldig vind ik, heel subtiel ook!!!

Gepost door: Misssexandthecity | 15-06-12

Reageren op dit commentaar

de kiekeboe is nu nog heel actueel hé, mijn boekske was er eentje van de jaren 60 of begin 70 . En nog nooit een recent jommekesboekske gelezen, die zal ondertussen ook wel een gsm hebben, maar nog steeds zijn gele kapselke hebben. Moest ik Jommeke zijn, k zou daar toch wel iets aan doen hoor! Bij kiekeboe hebben ze tenminste niet altijd dezelfde kleren aan!

Gepost door: christa | 15-06-12

Reageren op dit commentaar

Hahaha, dat van dat klaarkomen :D

Ik heb vroeger ook nog vaak Jommeke gelezen, maar kwas al vergeten dat die altijd op avontuur gaan met oa die vliegende bol. Dus bij het lezen van deze blog komt toch een klein beetje nostalgie terug naar boven :-)

Gepost door: justm3 | 15-06-12

Reageren op dit commentaar

Hahaha, dat van dat klaarkomen :D

Ik heb vroeger ook nog vaak Jommeke gelezen, maar kwas al vergeten dat die altijd op avontuur gaan met oa die vliegende bol. Dus bij het lezen van deze blog komt toch een klein beetje nostalgie terug naar boven :-)

Gepost door: justm3 | 15-06-12

Reageren op dit commentaar

Jommeke heb ik nooit graag gelezen, vond het maar een arrogant manneke. Sus & Wis die willen dan weer te belerend doen. Kiekeboe, Piet Pienter & Bert Bibber, en Asterix & Obelix, die heb ik verslonden!!

Gepost door: LJ | 20-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.