21-10-12

Het bejaardentehuis

Vandaag zag ik een uitzending op canvas over de service in bejaardentehuizen. Ik moet eerlijk zeggen, ik ben totaal van slag bij het zien van schrijnende beelden en het horen van de getuigenissen.

Deze doorlichting doet me naar adem happen, wetend dat mijn moeder misschien ooit ook naar zo'n instelling moet. Maar het is zo'n taboe om er met haar over te praten. Ze is in behandeling bij een neuroloog, maar we weten het verdikt nog niet en erger nog, ze is het zelf vergeten wat de dokter precies gezegd heeft. Is het parkinson of Alzheimer, een heel groot verschil. Ik durf het momenteel niet aan om achter haar rug om de dokter op te bellen. Volgende week moet ze testen doen en ik hoop dat ze het me dan zelf zal vertellen. Maar ik vrees voor Alzheimer.

Graag zou ik willen dat ze zelf een keuze maakt waar ze verpleegd wil worden als ze ooit in een toestand komt waar ze niet meer in staat zal zijn voor zichzelf te zorgen. Helaas lukt het moeilijk daar een gesprek rond te voeren omdat we haar gewoon in een bejaardentehuis willen droppen, wat totaal niet aan de orde is.

Nu ik die schrijnende beelden zag bloedt mijn hart en kan ik maar hopen dat het nog heel lang zal duren vooraleer we ons echt zorgen moeten maken.

Commentaren

niet elk rusthuis is hetzelfde hé, maar t moet erg zijn om in de slechte terecht te komen
dus goed uitkijken en info vragen aan kennissen over de plaats waar je moeder zou terecht komen
maar hopelijk is dat allemaal nog niet nodig, succes!

jij mag dat doen voor mij als ik ooit naar een rusthuis moet ;-)

OT ja tijd dat je nog eens overwaait ofwel waai ik nog eens naar daar, we zien nog wel

Gepost door: fotorantje | 21-10-12

Reageren op dit commentaar

Dag Christa!

Mmmm, daar kan ik over meespreken!
Mijn schoonmoeder heeft in het rusthuis gewoond en wij waren daar allerminst tevreden over. Te weinig personeel, te laks en geen ervaren mensen hebben ertoe geleid dat mijn schoonmoeder haar rug heeft gebroken bij het vallen omdat ze alleen gelaten werd door een stagair wat absoluut niet mocht, tijdens de dag zat ze vast in haar rolstoel en dan laten ze haar voor haar kleerkast alleen achter, uit haar rolstoel staand en en zo is ze gevallen achterover op de bedrand en er ook door gestorven! Maar we konden niks doen tegen de instelling! Spijtig dat er niet meer controle is om alles in de gaten te houden! Geld kostte het genoeg! amaai! Maar het is niet overal hetzelfde je moet nu ook gene schrik hebben hoor het is niet overal hetzelfde als hier in Rotselaar!
Wens je nog een hele fijne avond en een goeie nacht!
Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 21-10-12

Reageren op dit commentaar

Voor mijn ma naar het rusthuis ging was ook ik daar als de dood voor. Ik stelde mij de gruwelijkste taferelen voor (mede dankzij tv programma's). Godzijdank is ze goed terechtgekomen! Om het even wanneer mag je daar op bezoek, er zijn geen bezoekuren vastgelegt, en gelijk wanneer ik er kom zijn ze bezig met de mensen (ik kan alleen maar spreken van de afdeling waar mijn ma is). Mijn ma heeft het daar, in haar toestand, heel erg naar haar zin en dat maakt het voor mij een heel stuk leefbaarder.
Het feit dat ze soms negatieve programma's over rusthuizen tonen op tv maakt duidelijk dat het niet overal even goed is. Heel erg vind ik dat. Geen mens verdient het om onmenselijk behandeld te worden, zelfs al zijn er mss niet genoeg werkkrachten dan kunnen ze nog altijd de hulp van vrijwilligers inroepen. Het welzijn van de oudjes gaat voor alles, dat iedereen er maar eens aan denkt dat ook zij daar kunnen terechtkomen.

Gepost door: bea | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

Ik heb een paar maanden in een bejaarde tehuis gewerkt en als de rest van verzorging even belabberd is als het eten dat ik er moest klaarmaken, amaai mijne frak dan, zo veel poen durven vragen aan die mensen en er zo weinig voor in de plaats krijgen. Mijn moeder heeft ook Alzheimer, momenteel lukt alles nog vrij goed zelfstandig mits, gezinshulp, maaltijden aan huis enz. Maar er gaat een moment komen dat wij er niet meer voor kunnen zorgen en dan is het inderdaad zowat de enige oplossing om zo iemand nog opvang te te kunnen geven een dementie afdeling in een RVT. Wij doen al haar financiële dingen, ze staat onder bewindvoering en wij regelen alles, want dat kan ze niet meer zelf, ze vergeet gewoon dat ze naar de winkel is geweest, of vergeet dat ze iets al dan niet betaald heeft enz.

Gepost door: Luc Van Tielt | 23-10-12

Reageren op dit commentaar

ik heb de uitzending niet gezien,
maar ik kan je verzekeren dat het niet overal zo slecht is hoor
Mijn moeder wordt uitstekend verzorgd in de instelling waar ze nu verblijft!

Gepost door: Billy | 23-10-12

Reageren op dit commentaar

Ik heb de uitzending opgenomen en moet hem nog zien, ik hou mijn hart al vast... Er moet DRINGEND wat aan gedaan worden: beter opgeleid & betaald personeel, meer kwaliteitscontrole... Maar wie gaat zich daarmee bezig houden? De hoge pieten in ons land hebben het te druk met handjes schudden en geld bij elkaar graaien.
Alzheimer noch Parkinson wens ik iemand toe, ik hoop dat jouw moeder goed terecht zal komen.

Gepost door: LJ | 24-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.