05-12-12

De ref, mijn man, mijn stiefzoon.

Naar aanleiding van het overlijden van een lijnrechter die doodgeschopt is geworden door 15-jarige spelertjes kwam mijn haar recht, zoals het altijd rechtkomt als ik lees over zinloos geweld!

Vandaar dit blogje!

Mijn mannetje is al 20 jaar scheidsrechter, de laatste jaren heeft hij zijn fluitje echter vervangen door een vlaggetje en is dus grensrechter geworden. In den beginnen tijdens onze prille verliefdheid, wilde ik hem eens bezig zien op de groene mat! Ik geef grif toe, ik ken niets van voetbal, maar ik vond mijn schat heel erg sexy in zijn glanzende outfit, maar soit, dat ik hem sexy vond doet eigenlijk niets ter zake.

Ik stond daar welgemutst. Het ging om een wedstrijd voor een eindbeker, of de thuisploeg ging over of hij zakte een categorie. Het was dus een belangrijke match!

Toen ik daar een tijdje stond begonnen de verwijten van de toeschouwers, trainers, en delegé's! Ik wist niet wat ik hoorde en dat uit de mond van volwassen mensen! Het leek wel of ze al hun frustratie van de week hadden opgespaard hadden en een ideale pispaal hadden gevonden, om hun frustraties op los te laten! Juist ja de ref was pispaal van dienst.

De meest platte verwijten, van steek uw vlag in uw gat, of we gaan u wel weten te vinden, of draag misschien twee brillen ipl.v één, en nog meer van dat moois, zorgden ervoor dat ik het niet meer kon aanhoren uit angst die gasten zelf eens mijn zegje te zeggen, maar ik ben niet van dat soort volk dat iedereen begint uit te schelden, dus heb ik me wijselijk verplaatst!

Die match ging door in het dorp waar ik 20 jaar had gewoond, iedereen me kende, maar niemand wist dat de lijnrechter mijn lief was! Toen mijn scheids van het plein kwam, mij een kus gaf, kregen ze rode koppen, omdat ze zich heel bewust waren dat ik alles gehoord had!

Ze prevelden verontschuldigingen , dat het allemaal niet gemeens is, maar geroepen wordt in het heetst van de strijd. Veeel bla bla, maar weinig manieren!

En ok, de refs zijn niet onfeilbaar! Ze maken fouten, omdat ze nu eenmaal geen ogen op hun gat hebben. En wat ze niet zien kunnen ze ook niet beoordelen. De vraag is maar of ze daarvoor moeten verweten en vernederd worden. Ze offeren er hun zondag of zaterdag voor op, moeten een uur voor de match aanwezig zijn, moeten cursussen volgen , trainingen en testen doen. En daar krijgen ze dan een onkostenvergoeding voor die veel lager ligt dan de vergoeding voor de spelers. De meeste refs zijn mensen die zelf ooit gevoetbald hebben maar door een kwetsuur of zo het fysiek niet meer aankunnen.

Ik ben nooit meer meegeweest! Ik wil niet elke zondag met een slecht gevoel terugkeren van een voetbalmatch, . En ik snap niet hoe mijn mannetje dat allemaal zo makkelijk over zich kan laten lopen. Ervaring zegt hij.

 

De zoon van mijne schat is nu in de voetsporen getreden van zijn vader , heeft cursus gevolgd en was aan zijn vierde matchke toe! Ik besloot om eens mee te gaan kijken om hem te steunen en omdat ik benieuwd was hoe hij het deed, want ik mag dan wel zijn moeder niet zijn, ik ben er toch fier op dat hij zich ook in het hol van de leeuw waagt!

En weer had ik het ontzettend moeilijk, met het gedrag van de mensen! Volwassen mensen die een voorbeeldfunctie hebben voor hun kinderen. En terwijl de spelerkes de beentjes van hun lijf lopen , staan mama en papa te roepen naar de scheids; Eentje waagde zich zelf op het plein en schopte in een kolerieke bui, de bal het veld op, de agressieve manier greep me naar de keel, ik dacht dat hij Steven ging aanvallen en voelde dat mijn hart bijna stilstond van angst op dat moment!

Ik wens alle scheids veel sterkte toe, want eerlijk, ik zou het van zijn levens niet willen doen!

16:04 Gepost door fibromindy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) | Tags: scheidsrechter, verwijten, agressie |  Facebook

Commentaren

zoals je wellicht wel weet ben ik ook supporter, van het plaatselijke Racing Waregem hier. Speelt in 3e Nationale.
Ik wind me ook wel vaak op, maar ga nooit of nooit denigerende commentaren spuien tegenover grensrechters of scheidsrechters. Ik besef heel goed dat het een moeilijke job is, die zelfs scheids in 1e klasse niet perfect kunnen...

Bravo voor je "lief" en stiefzoon, Christa!

Gepost door: Billy | 05-12-12

Reageren op dit commentaar

mooi geschreven ...

Gepost door: afa | 05-12-12

Reageren op dit commentaar

Heb ooit eens 1 wedstrijd gefloten in mijn sport, een gewestelijk niveau ( de veteranen), heb de wedstrijd laten stillegen, omdat ze begonnen te vechten, heb me daarna moeten komen verantwoorden bij het overkoepelend orgaan,.....en toen heb ik gedacht nooit meer,.....ik deed het enkel omdat ze anders de wedstrijd moesten aflasten,........en blijkbaar deed ik het niet zo heel erg goed :-) :-),.......1 keer en NOOIT meer,.....dus ik begrijp jou heel goed,.....hoor het wekelijks naast de lijn en dat zijn dan ouders van kinderen,.....zielig!!!

Gepost door: Misssexandthecityandme | 06-12-12

Reageren op dit commentaar

Het is één van die rotjobjes die je écht wel graag moet doen, het zou niets voor mij zijn, ik heb ook al die dingen gehoord die ze schreeuwen, zelf ga ik nooit verder dan "boe" of "vendu", het moet niet persoonlijk worden, reageer uw frustraties aub op de boksbal uit ipv uw ref als een boksbal te gaan gebruiken. Mensen toch!

Gepost door: LJ | 10-12-12

Reageren op dit commentaar

Pff, die ouders zijn meestal nog het ergste, en dan verschieten ze ervan dat hun kinderen zelf de grens niet leren en agressief worden..

Gepost door: justm3 | 10-12-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.