27-02-13

euthanasie en de leifkaart

Misschien hebben sommigen wel de uitzending gezien in telefacts met als titel, niet terminaal wel euthanasie. Ik zet het hie eens onder en ik vind het wel eens het bekijken waard!

http://www.youtube.com/watch?v=M2FkBxpq7Lk

 

Nu moet ik zeggen dat ik het "niet " eens ben met de mevrouw van het filmke, al kan ik "haar pijnen" natuurlijk niet inschatten. Het gaat ook niet over pijn alleen , het gaat over het totaalpakket waar fibro en ziek zijn toe kan leiden.

Waar ik het wel mee eens ben is het recht op sterven als het leven ondraaglijk is geworden. Ik ben dus pro-euthanasie. Maar uiteraard hoop ik dat ik er nooit geen gebruik moet van maken. Maar ik wil het recht verwerven dat te kunnen als het leven echt zo hard is dat ik als een plant moet leven. Want nu heb ik het even niet over fibro, want voorlopig valt er te leven met de pijnen en ongemakken en ik hou te veel van het leven om het nu al op te geven, ik heb trouwens nog veel te veel dromen en er zijn mijn kinderen , mijn man , en ik wil jandorie ook nog kleinkinderen krijgen!

Maar stel dat ik een hersenbloeding krijg en zoals prins Friso jaren in coma moet liggen zonder enige hoop van herstel. Wel dan hoeft het voor mij niet meer. Ik wil niet dat mijn man jaren zou moeten leven met een vrouw die er eigenlijk geen meer is en de kids met een moeder waar ze ook niets meer aan hebben. Alleen voor zo'n geval wil ik die kaart in handen. Want stel dat ik ooit dement wordt dan is het te laat om nog zo'n leifkaart aan te vragen.

Ik vind dat iedereen het recht heeft op waardig sterven , maar ik hoop nog meer dat ik nog lang levenslustig kan zijn, mijn pijn weglachen en ondanks wat het leven me te bieden heeft gelukkig kan blijven en mijn dromen te blijven na-streven.

Onlangs zei mijn mannetje , "waarom wil jij zo graag ooit een safari doen ondanks dat je weet dat je nadien wel drie weken ziek zal zijn en niets kunnen, " Wel mijn lieverd, omdat ik dromen nu eenmaal nodig heb om positief over het leven te blijven denken. Misschien ga ik nooit die reis doen, een mens kan nooit al zijn dromen waarmaken, maar wie niet meer droomt is een arm mens, zonder vooruitzichten en zo wil ik niet worden, ik wil vooruitzichten blijven hebben. Neve stop dreaming , da's mijn leuze!

Commentaren

voor die dame van het filmke is vooral de eenzaamheid die de druppel is tot haar beslissing van euthanasie, denk ik
hoe zwaar de winter ook geweest is qua pijn en moe ik wil nog lang niet dood, maar als het leven niks anders meer is dan daar liggen zoals de prins ja dan mogen ze van mij ook alles uitschakelen, zo wil ik zeker niet verder
k ga die leifkaart ook eens aanvragen

Gepost door: fotorantje | 27-02-13

Reageren op dit commentaar

Ik had nog nooit van die leifkaart gehoord, de reportage moet ik nog zien (normaal is ze opgenomen door de digicorder) maar het zet je aan het denken, ik wil ook niet eindigen als een plant, ik ga er meer over opzoeken!!

Gepost door: LJ | 27-02-13

Reageren op dit commentaar

Ja, je moet altijd blijven dromen! Ik maak mezelf wijs dat we ooit weer met vakantie naar Noorwegen gaan, terwijl een lang weekend op de Veluwe al te vermoeiend is...
Ik vind dat euthanasie voor iedereen mogelijk moet zijn. Ook weer niet tè makkelijk. Maar ik ben geen plant, ik heb wel een eigen mening, en als ik dood wil moet dat kunnen.
Interessant blog!
Groetjes Mirjam Kakelbont

Gepost door: Mirjam Kakelbont | 27-02-13

Reageren op dit commentaar

ik ben ook overtuigd pro-euthanasie. Er zijn mensen voor wie het leven écht ondraaglijk geworden is, en geen deftig levenseinde gegund wordt.
Maar ik hoop zelf ook nog lang en gezond en gelukkig te leven. Je weet evenwel niet hoe het kan lopen.
Mijn vrouw heeft al jaren rugpijn, maar doet ook dingen die er geen deugd aan doen. Maar zoals ze zelf zeg "ofwel plof ik me de hele dagen in de zetel, ofwel geniet ik nog van wat ik kan doen, en neem de pijn achteraf erbij"

Groetjes!

Gepost door: Billy | 27-02-13

Reageren op dit commentaar

Dromen, een heel leven van dromen en af en toe wat realiteit er tussendoor.
Dank voor je wel erg mooie reactie op mijn blog.
Groets, Ton

Gepost door: ton | 28-02-13

Reageren op dit commentaar

Ik heb ze al een tijdje aangevraagd. Met die MS van mij wil ik 100% zeker zijn dat niemand mij nodeloos laat lijden.

Gepost door: Alice | 28-02-13

Reageren op dit commentaar

Ik ben absoluut pro-euthanasie,.......en IK wil ook zelf kunnen bepalen wanneer ik sterf,....en onder welke omstandigheden,......ik heb de uitzending gezien en vond ze heel aangrijpend, vooral hoe men in de eenzaamheid belandt wanneer men ziek is.

Gepost door: Misssexandthecityandme | 28-02-13

Reageren op dit commentaar

Ik zou ook niet als plant willen leven. Ik denk dat het moeilijke soms is in situaties wanneer een persoon zoals een plant komt te leven, dat het dan de man of vrouw is die beslist om in leven te houden of niet. En er zijn er veel die geen euthanasie willen laten doen omdat ze denken dat hun geliefde er ooit wel nog bovenop komt.

Gepost door: justm3 | 01-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.