28-09-13

keuzes

Ik heb deze week een cadeautje gekocht voor mezelf! Een boekje van Wouter Deprez.Met als titel "kies".

Ik ben een grote fan van Wouter. En heb er al persoonlijk contact meegehad omdat ik er twee keer voor gekookt heb in theaterzaaltje in Ardooie die gevestigd is in een oude kapel.

Wouter is een heel joviale gast, geen omhooggevallen BV. Maar ik kreeg een" dikke pieper"van hem , omdat ik zo lekker voor hem gekookt had. Ik was helemaal van mijn melk, bloos bloos.

Het boekje gaat om keuzes maken. Hoeveel moeite hij heeft met de keuze van een smartphone. Hoewel er maar 18 in de etalage staan. Een boekje van 80 bladzijden vult hij daarmee. En het leest heel leuk, een beetje filosofie, want Wouter is niet alleen komiek , maar hij kan hele wijze dingen vertellen. Bovendien komt hij van een randgemeente van mijn geboortedorp en laat ons zeggen dat dit een band schept.

Toen ik nadacht over het boekje besefte ik dat hoe ouder je wordt , hoe minder keuzes je moet maken. Hij had het over keuzes of je kinderen wilt, of niet. Wel die keuze hoef ik niet meer te maken. Op je levensweg kom je steeds op kruispunten waar je keuze moet maken. Hoe meer keuzes je hebt gemaakt, hoe minder je er in de toekomst moet maken.

Ik realiseer me ook dat ik door mijn fibro al veel keuzes kan uitsluiten in mijn leven. Ik hoef niet te kiezen of ik werk of niet, werken gaat voorlopig nog altijd niet. toch niet dagelijks en al zeker geen vier uur aan een stuk. Dat is niet haalbaar.

Ik kan er niet meer voor kiezen om te gaan skieën, te zwemmen in een gewoon zwembad, of t gaan lopen omdat sporten nu eenmaal gezond is. 

Kleren kiezen, dat is ook zoiets. Vroeger was het idd moeilijk om te kiezen in het overaanbod aan rokskes, broekses of kleedjes. Die keuze is ook fel ingedijkt. Ik moet nemen waar ik "inkan" en waar mijn rondingen al eens verdoezeld worden, om te verhinderen dat de mensen met mij compassie krijgen omdat ze denken dat ik al veel te oud ben om zeven maanden zwanger te zijn. Of nog erger, ze krijgen medelijden met het ongeboren kind die eigenlijk alleen hoop uitpuilend vet is.

En hoe ouder je wordt , des te minder keuzes je moet maken. Op een dag , als je geluk hebt stokoud te worden, mag je naar het rustoord. Daar worden alle keuzes van de ene dag op de andere dag weggeslagen door huisreglementen en regeltjes.

Niet meer kiezen wat je eet, wanneer je je wast. Geen vrienden die je kan kiezen, want ze droppen je steevast aan een tafel naast een oud menske waar het niet mee klikt. 

Kunnen kiezen is dus een grote vrijheid. Maar te veel keuze maakt besluiteloos. Ik ben deze week een disigual winkel binnengestapt. En ik heb welgeteld één truitje gevonden die me paste. Ik heb het prompt gekocht. 

En eerlijk, ik ben gelukkig met , wat ik wel nog kan kiezen! Ik kan kiezen welke vrienden ik uitnodig, kiezen wat we morgen zullen eten. Kiezen of ik vandaag of morgen de strijk kan doen. 

Wat een luxe ! Op het eind van je leven, ben je klaar met kiezen. Dan krijg je geen kans of je wel of niet gaat sterven. 

Dus lieve mensen, geniet van de keuzes die je hebt.

18:27 Gepost door fibromindy | Permalink | Commentaren (6) | Tags: kiezen, moeilijk, keuzes maken, wouter deprez, kies |  Facebook

Commentaren

Wel soms ben ik het gewoon beu om te kiezen :-), elke dag opnieuw,....en je zegt nu over die kleren, wel ik heb het plots ook moeilijk, stel me dan de vraag kan dit nog of is het voor een 20-jarige,......smartphones, ik zou uit heel het gamma niet kunnen kiezen :-). Kiezen, kiezen,......maar ik besef ook welke vrijheid het is!!

Gepost door: misssexandthecity | 28-09-13

Reageren op dit commentaar

soms zijn we te verwend wat het kiezen zo veel moeilijker maakt

Gepost door: merel | 29-09-13

Reageren op dit commentaar

Inderdaad, hoe ouder je wordt, hoe minder dat je kunt kiezen. Dus je mag in feite blij zijn als je nog veel keuzes kunt maken.

Gepost door: HansDeZwans | 30-09-13

Reageren op dit commentaar

ik heb in de krant een artikel gelezen van Wouter waarin hij schrijft over die keuzes.
Ik kijk er al naar uit om hem aan het werk te zien, hij komt in december langs in het cultuurcentrum hier.

Gepost door: Billy | 30-09-13

Reageren op dit commentaar

Wil hem ook nog eens bezig zien! Misschien komen we ook wel.

Gepost door: christa | 30-09-13

Reageren op dit commentaar

Da's mooi... heel mooi. We beseffen soms niet genoeg hoe vrij we zijn met al die keuzes die we hebben...

Gepost door: LJ | 03-10-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.