03-12-13

Kerst als kind.

Voor zover ik me herinner werd er bij ons kerst gevierd, met ons zes en grootmoeder erbij. Het werd een eenvoudig menu, met opgevulde kalkoen; En ik vond zo'n "grote kip" geweldig. Misschien omdat we dat ook zagen in de kerstfilms, en ik was dat mijn moeder kalkoen kon klaarmaken gelijk in de kerstfilms.

Het was dan lang nog geen mode van kerstgeschenken, want de sint was pas geweest. Maar er gingen snoepjes aan de boom, netjes ingepakt, maar we wisten al snel waar de lekstokken gingen! die hadden uiteraard, een uitgesproken model.

We waren dagen vooraf al de kleine pakjes aan tellen ( om te weten , hoeveel we er elk zouden krijgen ).

Maar we kregen ze niets voor niets, we moesten daar opdrachten voor doen. Liedjes zingen, gedichten voordragen, en toneeltjes spelen. 

Maar wij waren heel bedreven in stuntshows! We gebruikten de martenee, ( de houten stok met leren riemen, die diende om te slaan als wij stout waren ). 

Dus dat befaamde ding werd gebruikt om een krant, eerst doormidden te slaan, dan het overige stuk weer doormidden, tot er niets meer overschoot. En leuk dat dat was, en ik was de bevallige assistente met lippenrood op , een bh van mijn moeder boven mijn kleren. En ik vond dat geweldig! Ik schreef zelf rijmpjes die ik voorlas, nooit ernstige dingen, maar dingen waar we met zijn vieren, in een deuk gingen! Mijn drie broers en ik. We zongen het liedje van oh mammie blue , oh mammie blue, maar we hadden daar zelf een vlaamse tekst op gemaakt. 

En we liepen rond met toverstokjes, ( van die stokjes die je moet aansteken en waar sterretjes uitkwamen) 

We waren ook heel goed in het poetsen bakken, kochten foppralines met ons zakgeld en suikerklontjes waar enge dingen uitkwamen, zoals plastiek spinnetjes.

Met zijn vier stonden we dan rond ons papa toen die een suikertje in zijn koffie wou doen, en gaven uiteraard tips, welk suikerklontje hij moest nemen.

En mijn pa speelde het spelletje mee en wij geloofden echt dat hij niets door had.

En telkens weer zei ons mama, dat we daar ons geld niet moesten aan hangen, maar elk jaar kwamen de foppralines op tafel, de ene keer met mosterd, het jaar erop met peperbollen. Tot we ouder werden en we allen in de horeca werkten. We grote mensen werden en allemaal het nest uitvlogen.

Maar op een avond als deze met kaarsjes en kerstlichtjes en mijn allereerste kerstkaart uit Canada, vond ik het leuk om nog eens te mijmeren over vroeger.


18:59 Gepost door fibromindy in verleden | Permalink | Commentaren (8) | Tags: kerst, foppralines, opdrachten, kerstliedjes |  Facebook

Commentaren

haha die fopsuikertjes herinner ik me ook nog
maar oeioei die martenee, ik kende het woord niet eens, en wij hadden dat ook niet in huis
bij ons werden geen slagen gegeven

in die tijd bestond de kerstman niet in vlaanderen hé, die werd veel later ingevoerd

o mammie blue, waar is de tijd :-)

Gepost door: fotorantje | 03-12-13

Reageren op dit commentaar

Gezellig! Ik hou van kerstmis! Dat van die suikerklontjes is een goede tip... eens nagaan waar je dat nu nog kan krijgen ;-)

Gepost door: Evita blogt... | 04-12-13

Reageren op dit commentaar

Oh zalig, dat zijn toch de dingen die kids onthouden, de sfeer en de gezelligheid.......en die suikerklontjes, ik wil die ook,.....schitterend!!

Gepost door: misssexandthecity | 04-12-13

Reageren op dit commentaar

het is duidelijk dat je kan terugblikken op gezellig familie samenzijn!

(off topic: Meulebeke is nu toch zo ver niet om je bij ons, de Waregemse Bierfanaten, aan te sluiten!)

Gepost door: Billy | 04-12-13

Reageren op dit commentaar

heerlijk zeg, zo'n terugblik van een kerstmis zoals het vroeger was, bepaalde dingen herken ik, die houten stok is me ongekend

Gepost door: merel | 05-12-13

Reageren op dit commentaar

Pure nostalgie Christa! Onze ouders maakten het echt een feest zelfs met het weinig dat ze hadden. Een "Martinet" hadden wij niet. Dat is de strafstok van Zwarte Piet. Mama gebruikte haar blote hand of een houten paplepel ;-) Gelukkig niet te dikwijls.

Gepost door: emmy | 05-12-13

Reageren op dit commentaar

Da's een hele andere Kerst dan we die nu kennen. Tegenwoordig lijkt het of er moet zoveel mogelijk geld tegenaan gesmeten worden, terwijl gezelligheid en samenzijn op de eerste plaats zou moeten komen!

Gepost door: LJ | 05-12-13

Reageren op dit commentaar

wow, je hebt mooie herinneringen aan je vroegere kerstfeesten.. Als ik terugdenk aan mijn Kerstfeesten thuis, dan was het mager gesteld.. Ouders hadden een eigen zaak en er moest, ook door de kinderen tot aan de middernachtmis gewerkt worden. En op kerstdag iedereen vermoeid.. Nu doen we het rustiger aan, genieten staat voorop !

Gepost door: Brubeck | 05-12-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.